Onze leden

De leden van het Wijshuis vormen samen een platte organisatie, waarbinnen het bestuur zich gedraagt als één van de commissies. De zeggenschap ligt bij de bewoners van het Wijshuis. Uit hun midden kiezen zij vierjaarlijks één driekoppig bestuur. De bestuurscommissie is belast met de taak de jaarrekening op te stellen en het contact te onderhouden met de gemeente. Tweemaal per jaar wordt er een algemene vergadering gehouden om gezamenlijk besluiten te nemen, bewoners mogen daarnaast altijd een vergadering uitroepen. Het bestuur stelt in overleg met de bewoners de agenda samen. De voorzitter leidt de vergadering. Ieder lid dient plaats te nemen in een commissie en een specifieke taak op zich te nemen. Bestuursleden mogen niet plaatsnemen in een commissie. Ten slotte zijn er twee klusweekenden per jaar waar iedere bewoner aan deelneemt.

Bij de besluitvorming streven we naar consensus. Als we er niet uitkomen dan worden er experts van buiten geraadpleegd om zo tot een ‘technocratisch besluit’ te komen. Lukt dat ook niet dan wordt een besluit democratisch genomen (de meeste stemmen gelden). Binnen een non-hiërarchische organisatie verloopt deze volgorde van besluitvorming over het algemeen organisch en met zo min mogelijk conflict.

 

Het Bestuur

 

Simon van der Sleen

Docent Geschiedenis

Inge van Ulden

Amsterdam Xplore

Roman Bulder

Docent Duits

Sophie van Koevorden

Docent Engels

Simon:

Beste Wijshuizers,

Al vijftien jaar lang geef ik, Simon van der Sleen, met ziel en zaligheid geschiedenisles op middelbare Montessorischolen en dat wil ik de komende vijftien jaar nog kunnen blijven doen in mijn eigen stad. Daarom is het belangrijk voor mijzelf en voor mijn kleine gezin, en dat geldt zeker voor meer onderwijzers, dat er betaalbare woningen zijn waar wij lang in kunnen blijven wonen. Bij de pakken neerzitten ligt niet in mijn aard en ik heb mij aangesloten bij een groep enthousiaste docenten om het Wijshuis op te richten. Zo nemen we het heft in eigen handen. Ik zie het als een plicht om andere mensen te kunnen helpen en het Wijshuis is een prachtig project!

Inge:

Ik ben Inge van Vulden en ik heb het grote geluk een bijdrage te mogen leveren aan de onderwijsrevolutie die Agora heet. Ik werk twee dagen per week op Amsterdam Xplore en zou graag in de toekomst meer dagen willen werken. Het probleem is alleen dat ik veertig kilometer buiten Amsterdam woon en als Agora een nieuw pand krijgt zijn daar weinig tot geen parkeerplaatsen. Met het openbaar vervoer ben ik ruim 90 minuten onderweg. Als ik mij nu inschrijf bij de woningbouw zal ik een huis hebben wanneer ik met pensioen ga. Daarom heb ik mij aangesloten bij het Wijshuis.




Roman:

Hoi, mijn naam is Roman Bulder, ik geef Duits op een middelbare school en ben vader van een lieve negenjarige zoon. Als docent en gescheiden co-ouder is het vrijwel onmogelijk om een woning te krijgen in de buurt van je kind. Je bent dan eigenlijk overgeleverd aan connecties en geluk.
Het Wijshuis probeert onder andere voor deze groep een verandering te brengen en daarom ben ik in het bestuur gegaan. Ik vind het belangrijk dat er een flat komt voor docenten die in de nabijheid van hun familie en van hun school willen wonen, en die daardoor ook betrokken zijn bij de buurt en met hun vakkundige kennis de buurt doen groeien.


Sophie:

Ik, Sophie van Koevorden, heb vorig jaar de stap gemaakt om het onderwijs in te gaan, en ik had niet gelukkiger kunnen zijn met deze keuze. Met veel enthousiasme en passie ga ik nu zelfstandig voor de klas staan als docent Engels. Momenteel woon ik net als vele andere jonge docenten, LIO’s en promovendi op kamers, en hoewel ik hier erg tevreden mee ben, weet ik dat dit in de toekomst geen duurzame constructie zal blijven. Met het oog op de vele docenten die verkeren in een onzekere woonsituatie heb ik me aangesloten bij het Wijshuis.