Een groot probleem van huidige woonprojecten voor deze doelgroep is dat de woningen vaak klein, voor bepaalde tijd zijn, alleen beschikbaar zijn voor jongeren of zich in verre uithoeken van de stad bevinden. Dit terwijl er zeker na een paar jaar werken behoefte is aan zekerheid. Kortom er is behoefte aan een betaalbare, volledige woning, waardoor men nog jaren met plezier les kan geven. Daarnaast is uit een inventarisatie onder de doelgroep gebleken dat velen een zelfstandige woningen willen, maar ook collectieve voorzieningen op prijs stellen en het daarnaast interessant vinden om met andere mensen uit het onderwijs samen te wonen en graag meer voor de buurt en de directe omgeving te betekenen.
Passende woningen betekent dat er differentiatie is in vierkante meters van de woningen. Grofweg zijn dat vier types: onzelfstandige woningen, zelfstandige woningen voor alleenstaanden 40m2, samenwonend 70m2 en gezinnen met kinderen 100m2. We wensen duurzame woningen te realiseren, waarvan 30% sociale huur en 50% middenhuur en 20% woongroepwoningen. Voor alle woningen geldt een huurprijs van maximaal € 1041,76 per maand.
Het Wijshuis wil een gemeenschappelijk ruimte in het gebouwe realiseren die we voor een deel van de tijd gratis beschikbaar stellen aan niet-commerciële initiatieven. Ter dekking van deze ter beschikkingstelling gaan we een deel van de tijd commercieel verhuren. Hiervoor hebben we contacten met huiswerkbegeleidingsorganisaties die interesse hebben getoond in ons project. Als uitgangspunt hanteren wij voor activiteiten in het Wijshuis dat Amsterdam er ‘wijzer’ van moet worden. Dat houdt in dat de programmering van deze ruimte meerwaarde voor de wijk, de buurt en onszelf oplevert. De programmering wordt verzorgd door een programmeercommissie die voor ieder lid van de vereniging toegankelijk is, en daarnaast wordt de buurt actief betrokken.
Ons ultieme doel is een intellectuele hangplek in onze gemeenschappelijke ruimte op te bouwen waar Amsterdammers van alle leeftijd, achtergrond en lagen elkaar kunnen ontmoeten.
Visie opgesteld door 2CO Architecten - August Allebéplein (2022)